Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Έφηβοι και εφηβεία

Προσδιορισμός έννοιας: 

Η εφηβεία είναι η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία και έχει για κέντρο της την ήβη. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την εφηβεία σαν μια δεύτερη γέννηση. Δεν έχουν άδικο, αφού οι έφηβοι προσπαθούν να αποχωριστούν την παιδική ηλικία και να <<εισέλθουν>> στο μυστηριώδη κόσμο των ενηλίκων. Στα κορίτσια η εφηβεία αρχίζει απ'ο το 11ο με 15ο έτος, ενώ στα αγόρια από το 13ο με 15ο έτος της ηλικίας τους. Ο νέος έχει ως πρώτο στόχο να ανεξαρτητοποιηθεί από το κύκλο των γονιών και των συγγενών του, να διαμορφώσει την προσωπικότητα του και να να βρει τη θέση του μέσα στον κόσμο.

Τα χαρακτηριστικά των εφήβων:

Είναι η περίοδος όπου συντελούνται σημαντικές βιολογικές, ψυχολογικές και πνευματικές αλλαγές στην ζωή ενός εφήβου. Επομένως, η εφηβεία έχει θετικά αλλά και αρνητικά της χαρακτηριστικά.

Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας τα θετικά γνωρίσματα των νέων:

α) είναι οραματιστές, ονειροπόλοι. Ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο από αυτό που τους παρέδωσαν οι μεγάλοι. Εύχονται να μην υπήρχαν επιτήδειοι, οι οποίοι έχουν ως στόχο την εκμετάλλευση τους. 

β) είναι ευαίσθητοι στα κοινωνικά ζητήματα, γιατί αντιδρούν σε κάθε μορφή αδικίας και εκμετάλλευσης 

γ)αγαπούν και αγαπιούνται!! Έχουν ανάγκη από συντροφικότητα. Κάνουν παρέα με συνομηλίκους τους, γνωρίζουν άτομα από άλλους κύκλους με κοινά ενδιαφέροντα. Και προ πάντων ερωτεύονται, αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μαζί τους.

δ)είναι αισιόδοξοι από τη φύση τους και γεμάτοι ελπίδες για το μέλλον.   

ε)είναι επαναστατικοί. Αντιδρούν σε ότι είναι παλιό και ξεπερασμένο, ενώ προσελκύονται από οτιδήποτε θεωρούν καινοτόμο και ασυνήθιστο. Διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματά τους και την υλοποίηση των οραμάτων τους.

 

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πολλά θετικά χαρίσματα των νέων. Παρόλα αυτά συναντάμε και αρκετά αρνητικά γνωρίσματα σε αυτούς:

α)είναι ιδιαίτερα εύπιστοι, γι' αυτό και προσελκύονται εύκολα από άτομα, τα οποία έχουν ως βασικό σκοπό την εκμετάλλευση. Έτσι τους χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν τους ιδιοτελείς σκοπούς τους 

β)είναι ασταθείς στις απόψεις τους και στις επιλογές τους. Αλλάζουν εύκολα γνώμη και άποψη πάνω σε ένα θέμα και πολλές φορές τους βλέπουμε ανικανοποίητους και φέρνουν σε δύσκολη θέση και σε αμηχανία τους ενήλικες. 

γ) τέλος μιμούνται τακτικά άκριτα πρότυπα, που προβάλλονται συχνά από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν έχουν μάθει ακόμα να κρίνουν και να αξιολογούν, γιατί δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα σταθερές αξίες και αρχές. Συνεπώς, καταλήγουν να υιοθετούν τις ιδέες και τον τρόπο σκέψης που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία με συνέπεια να γίνονται ατομικιστές και να μένουν απαθείς στα πολιτικά και στα κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα.     

           πηγή: "Σύγχρονο Λεξικό εννοιών" Χατζηθωμά      

   

  • Εμίνα Γιάχοβιτς "Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τον όρο "εφηβεία", ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα δίνει την δίκη του ερμηνεία. Για άλλους αποτελεί περίοδο ευημερίας ενώ για άλλους περίοδος κάμψης. Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωσης αυτής της περιόδου για το κάθε άτομο αποτελεί το οικογενειακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το άτομο ζει και αναπτύσσεται. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε πως η εφηβεία προκαλεί πληθώρα αρνητικών καθώς και θετικών συναισθημάτων στο άτομο. Επιπρόσθετα οι στιγμές φαίνεται να εναλλάσσονται απότομα από το καλό στο κακό η και το αντίστροφο διότι η αναστάτωση είναι αυτή που έχει πρωτεύοντα ρόλο στην περίοδο αυτή."

                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας