Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Χάσμα (ή διάσταση) γενεών

Ορισμός: 
είναι η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ νεότερης και ώριμης γενιάς και διαφορά αντιλήψεων για τη ζωή και τα προβλήματά της.

Αίτια:

  • Η ταχύτητα που ωριμάζουν οι νέοι στη σημερινή εποχή. Οι νέοι πλέον ωριμάζουν πιο γρήγορα στις μέρες μας από ότι στο παρελθόν, διότι ζουν μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε ένα φιλελεύθερο περιβάλλον. Δέχονται ποικίλα ερεθίσματα, διαμορφώνουν την δικιά τους άποψη για τον κόσμο και εναντιώνονται στη διάθεση των ωρίμων όταν τους επιβάλλουν το δικό τους τρόπο σκέψης. 
  • Ο χαρακτήρας της νεότητας. Οι νέοι προσπαθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους και να βρουν τη θέση τους μέσα στο κόσμο. Ταυτόχρονα, συντελούνται βιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που επηρεάζουν την ψυχική τους κατάσταση. Επομένως, αυτές οι ακραίες συμπεριφορές τους μπορεί να τους οδηγήσουν σε σύγκρουση με το κοινωνικό περιβάλλον τους.
  • Οι δυο γενιές εκπροσωπούν διαφορετικές εποχές. Κάθε γενιά και εποχή έχει τα δικά της γνωρίσματα, τις δικές της αντιλήψεις και την δικιά της προσωπικότητα. 
  • Οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς. Στις μέρες μας, οι νέοι είναι πιο δεκτικοί (εδώ θα επισημαίναμε ότι είναι πολύ καλά <<σφουγγάρια>> που <<απορροφούν>> πολλές πληροφορίες), αφομοιώνουν γρήγορα τις αλλαγές που σημειώνονται στην τεχνολογία, την κοινωνιολογία και την επιστήμη. Αντίθετα, οι ώριμοι παραμένουν προσκολλημένοι στις πεπερασμένες μεθόδους και δυσκολεύονται να κατανοήσουν όσα συμβαίνουν γύρω τους.
  • Η έλλειψη εμπιστοσύνης των μεγαλυτέρων προς τους νέους.
  • Δυσχέρειες στην επαγγελματική αποκατάσταση. Οι έφηβοι στη σημερινή εποχή δυσκολεύονται να βρουν μια σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση, λόγω της όξυνσης της ανεργίας και του σκληρού ανταγωνισμού που κυριαρχεί. 
Τρόποι αντιμετώπισης φαινομένου:
 Το χάσμα των γενεών είναι αδύνατον να εξαλειφθεί. Παρόλα αυτά, όμως, μπορούν αυτές οι διαφορές να μειωθούν αισθητά.

Προϋποθέτει κινήσεις καλής θέλησης και από τις δυο πλευρές. Πρέπει κάθε γενιά να διερευνήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της. Επιπλέον, να διορθώσει τα λάθη της και να αντιμετωπίσει με κατανόηση, σεβασμό και με αγάπη την άλλη.
  • Διάλογος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ των γενεών, δεν θα πρέπει, όμως, να μετατρέπονται σε αγεφύρωτες διαφορές και να οδηγούν σε απουσία επικοινωνίας. Μέσω του διαλόγου μπορούν να βρεθούν κοινές λύσεις στα προβλήματά τους και να προκύψει κάτι καλύτερο. Αν η πείρα του παρελθόντος συνδυαστεί με την ορμητικότητα και την φρεσκάδα που έχουν οι σημερινοί έφηβοι, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο δημιουργικό αύριο.
  • Ομαλή κοινωνικοποίηση του νέου μέσα στην κοινωνία. 
  • Η συμπεριφορά των ωρίμων και των νέων. Αξίζει να σημειώσουμε, σε αυτό το σημείο, ότι το καλύτερο θα ήταν αν κυριαρχούσε και από τις δυο πλευρές η ειλικρίνεια, η αγάπη, η ευγένεια, η ανεκτικότητα και η υπομονή, η κατανόηση και η συγκαταβατικότητα στις ενέργειές τους. 
  • Οι νέοι, χρήσιμο θα ήταν, να ακούσουν τις συμβουλές των παλιότερων και να μην απορρίπτουν την πείρα τους. Επιπρόσθετα, να μην καταφεύγουν σε στείρες μορφές αμφισβήτησης που δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως προκαλούν στη δημιουργία νέων. 
  • Από την άλλη πλευρά, οι ώριμοι πρέπει να πάψουν να είναι δεσποτικοί απέναντι στους εφήβους  και να αναγνωρίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τις ευθύνες που  τους παρέδωσαν.   
     
πηγές: "Σύγχρονο Λεξικό Εννοιών" Χατζηθωμά, "Έκφραση Έκθεση" Αλεξάνδρα Στράτου εκδόσεις             "Σαββαλας"

Νένα Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας