Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η χρήση αλκοόλ από εφήβους και το κοινωνικό τους περιβάλλον

Το πρόβλημα της αλόγιστης χρήσης αλκοόλ από ανήλικους έρχεται να καταδείξει το περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα στην Κρήτη όπου ένας 14χρονος μαθητής βρέθηκε στην εντατική λόγω υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.Σύμφωνα με έρευνες,την τελευταία δεκαετία αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση αλκοόλ από νέους. Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα δηλώνει ότι πίνει πολύ συχνά κάποιο ποτό. Οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπύρα στα 12-13 και στα 14-15 πίνουν πιο «σκληρά ποτά», όπως η βότκα και το ουίσκι. Σημαντικό ρόλο στην πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η  παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών. Το 15% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομιλήκους τους σε πάρτι και σε νυχτερινές εξόδους, ενώ σπάνια καταναλώνουν μόνοι τους αλκοόλ. 

Πολλοί απορούν, γιατί πίνουν οι έφηβοι. Στόχος του παιδιού, λοιπόν, στην εφηβεία είναι να μιμηθεί την παρέα του και να νιώσει μεγάλος. Ωστόσο, μπορεί το κίνητρό του να είναι απλά η δοκιμή. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά οι έφηβοι λένε, με το αλκοόλ νιώθουν χαλαροί και τους φτιάχνει η διάθεση. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δοκιμάζουν και δεν συνεχίζουν να πίνουν. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες το παιδί αρχίζει να πίνει ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι πιο σύνηθες στα παιδιά που έχουν ήδη κάποια κατάθλιψη ή που είναι αγχώδη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η χρήση αλκοόλ στην εφηβεία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και την κληρονομικότητα, την ευαλωτότητα της προσωπικότητας, την οικογένεια και τη λειτουργικότητά της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εφηβεία παίζει και η πίεση από τους συνομηλίκους. 

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρή ηλικία ακολουθείται από σοβαρές επιπτώσεις. Οδηγεί τον έφηβο σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να τον κάνει να δεχτεί την βιαιότητα. Επίσης μπορεί να τον κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, θα μειώσει σταδιακά τη απόδοσή του στο σχολείο και θα τον απομακρύνει από τους στόχους του. Δυστυχώς όμως οι επιπτώσεις που ακολουθούν δεν είναι μόνο αυτές. Ο έφηβος χρήστης κουράζεται ευκολότερα, ενώ μπορεί να συμπεριφέρεται ανεύθυνα και να αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του ή αντιθέτως μπορεί να έχει μεγάλο άγχος γι' αυτές. Ο έφηβος μέσω του αλκοόλ γίνεται απείθαρχος. Μπορεί να έχει ενδείξεις κατάθλιψης. Ίσως να έχει κάνει νέους φίλους τους οποίους οι γονείς του δεν γνωρίζουν καλά, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καπνίζει.

Για να περιοριστεί η χρήση του αλκοόλ, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ενημερώσει σωστά τον έφηβο για τις συνέπειες του ποτού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με το παιδί τους για το αλκοόλ ίσως ήταν καλό να παραδεχθούν ότι έκαναν και οι ίδιοι χρήση αλκοόλ στην εφηβεία, αλλά ήταν ένα λάθος. Μπορούν να αναφέρουν στο παιδί μια οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν μετά από χρήση αλκοόλ. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δείξει στον έφηβο ότι η χρήση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι το παιδί τους πίνει, αφού αυτά γυρνώντας στο σπίτι, πηγαίνουν αμέσως για ύπνο, ώστε οι γονείς να μη μυρίσουν την αναπνοή τους. Άλλοι έφηβοι καμουφλάρουν την αναπνοή τους με άρωμα.

Οι περισσότεροι γονείς, όταν αντιληφθούν ότι το παιδί τους κάνει χρήση του αλκοόλ πανικοβάλλονται και κάνουν λάθη. Αρχικά θα πρέπει να προσέξουν τη στάση που θα έχουν απέναντι από το αλκοόλ, αφού αυτή αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ο έφηβος. Στη συνέχεια ο γονέας πρέπει να αξιολογήσει τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πίνει ο έφηβος. Ακόμα πρέπει να συζητήσουν μαζί του και να τον ρωτήσουν τι το ωθεί στο ποτό. Επίσης, θα ήταν καλό να μάθουν τι στάση έχει η παρέα του παιδιού στο θέμα του αλκοόλ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαγορευτούν οι έξοδοι του εφήβου, διότι μια τέτοια κίνηση δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει και εσωτερικές εντάσεις. Καλό θα ήταν να αυξήσουν την επίβλεψή τους με διακριτικότητα. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να μετριάσει το άγχος και να το καθοδηγήσουν σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός και τα διάφορα χόμπι που μπορεί να έχει ο εκάστοτε έφηβος. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της κατάχρησης του αλκοόλ εστιάζεται στη σωστή εκπαίδευση που θα λάβουν οι έφηβοι από την οικογένεια, το σχολείο και την πολιτεία. 


Κυριάκος Θεοδοσίου
Μαθητής Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας