Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η στεναχώρια προσθέτει χρόνια

Οι επιστήμονες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το γεγονός πως όσοι πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθεια. Μέχρι τώρα, πίστευαν πως οι ασθενείς συχνά υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, καθώς και πως αποφεύγουν κάθε είδους άσκησης. Για να διαλευκάνουν το θέμα οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από εθελοντές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νυν και οι πρώην ασθενείς είχαν πολύ βραχύτερα τελομερή από ο,τι  οι υγιείς συνομήλικοί τους. Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες. Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή χάνουν το μήκος τους και τα κύτταρα γερνούν. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία, καθώς και με αυξημένη ροπή σε λοιμώξεις. Οι επιστήμονες ακόμα ισχυρίζονται ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο.
  Η μελέτη επίσης έδειξε πως οι εθελοντές με την πιο σοβαρή και πιο παρατεταμένη κατάθλιψη είχαν τα βραχύτερα τελομερή από όλους. Τα ευρήματα τούς κάνουν να εκτιμούν ότι η βράχυνση των τελομερών αποτελεί συνέπεια της αντίδρασης του σώματος στην κατάθλιψη και ότι τελικά η σοβαρή κατάθλιψη γερνάει πρόωρα το σώμα κατά αρκετά χρόνια, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. 

                                                                               
                                                               Ν έ ν α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας