Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η τελετή ονοματοδοσίας του Γυμνασίου Πετριάς

  Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το Γυμνάσιο Πετριάς ονοματοδοτήθηκε. Απέκτησε το όνομα ενός σπουδαίου και μεγάλου Μακεδονομάχου της περιοχής. Απέκτησε το όνομα το όνομα μιας ολόκληρης ιστορίας, αυτή του τόπου μας, το όνομα του Χρήστου Στουγιαννίδη - Λίλη.
  Η τελετή έλαβε χώρα στον εσωτερικό αμφιθεατρικό χώρο του σχολείου. Στην τελετή παρευρέθηκαν οι γονείς των μαθητών του σχολείου, κάτοικοι της περιοχής και οι επίσημοι καλεσμένοι, άνθρωποι που μέσα από τις σημαντικές θέσεις που είχαν ή έχουν προσέφεραν πολλά στον τόπο μας. Πολλοί από αυτούς μίλησαν για τον ονοματοδότη του Γυμνασίου, Χρήστο Στουγιαννίδη - Λίλη και την ιστορία που φέρει το όνομά του όπως ο κύριος εισηγητής της τελετής ήταν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας της περιοχής, κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης. Στη συνέχεια χόρεψε πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, χορούς του Πόντου και της Μακεδονίας. Αμέσως μετά μαθητές του σχολείου έβαλαν τη δικιά τους πινελιά στην τελετή.
Ο δάσκαλος και Μακεδονομάχος,
Χρήστος - Στουγιαννίδης - Λίλης
  Ο ονοματοδότης του Γυμνασίου Πετριάς, Χρήστος Στουγιαννίδης - Λίλης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του τόπου. Σπουδαίος και γνωστός δάσκαλος και Μακεδονομάχος. Γεννήθηκε το 1884 στην Άρνισσα, ενώ η απώτερη καταγωγή του ήταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Σπούδασε στο μοναστήρι και εργάστηκε ως δάσκαλος σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Το 1903, στην αιχμή του Μακεδονικού αγώνα τοποθετήθηκε στην Άρνισσα, όπου, εκτός από την εκπαιδευτική του υπηρεσία, ανέπτυξε ιδιαίτερη πατριωτική δράση ως πράκτορας και Μακεδονομάχος με το όνομα "Ιάσων". Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, εγκαταστάθηκε στην Πετριά ως δάσκαλος και έπαρχος. Το 1916 συμμετείχε στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης και διορίστηκε στο φρουραρχείο της Έδεσσας Υποδέχτηκε τους πρώτους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και πρωτοστάτησε στην αποκατάστασή τους με τη διανομή εφοδίων και γεωργικών εκτάσεων. Το 1915, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, έγινε πρόεδρος του οικισμού Πετριάς και της κοινότητας Επισκοπής και πρωτοστάτησε στην κατασκευή έργων υποδομής από τους κατοίκους των γύρω χωριών με προσωπική εργασία. Την ίδια χρονιά έκτισε και έκανε τα εγκαίνια του παρεκκλησιού της Αγίας Παρασκευής στα οποία εγκαίνια σύμφωνα με μία παράδοση έδωσε το παρόν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Χάρη στις υπηρεσίες του μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας πήρε το βαθμό του ανθυπολοχαγού και έφθασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού, ενώ πέθανε πρόωρα από ασθένεια στην Έδεσσα το 1923. 
  Κατά τη γνώμη μου η επονομασία αυτή, θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να μάθουν την τοπική μας ιστορία και στους συμπολίτες μας να τιμήσουν έναν αγωνιστή της πατρίδας μας που άφησε ιστορία. Αυτός ο άνθρωπος μας παρέδωσε μαθήματα αγάπης και έννοιας για τα γράμματα και την πατρίδα.


Κυριάκος Θεοδοσίου
Μαθητής Γυμνασίου


Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Ο κύριος εισηγητής της τελετής κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης


Ο κύριος εισηγητής της τελετής κ. Παπαλαζάρου Ιωάννης
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρσενίου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρσενίου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"
Η ομιλία του μαθητή, Κυριάκου Θεοδοσίου



Η ερμηνεία τραγουδιών του τόπου από
την μαθήτρια Ευθυμία Σεμερτζίδου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρσενίου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας