Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ηλεκτρονικό τσιγάρο; Ξανασκεφτείτε το!


 Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί μέθοδο διακοπής και υποκατάστασης του καπνίσματος, προειδοποιούν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εξίσου βλαβερές συνέπειες στην υγεία με αυτές του κανονικού τσιγάρου.

 Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί το 80% φλεγμονής στο πνεύμονα, όπως και το κανονικό τσιγάρο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Προκαλεί τον θάνατο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, ενώ από το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Στην χώρα μας, η επίπτωσή της αγγίζει το 8,5% στον γενικό πληθυσμό.


 Το κυριότερο, όμως, και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η νόσος διαγιγνώσκεται. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από την νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, προσθέτοντας ότι ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Φυσικά, χειρότερη πρόγνωση θα έχουν τα άτομα που θα συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν θα συμμορφώνονται με την αγωγή τους.


 Τα κύρια συμπτώματα είναι βήχας και δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων και τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου.


Ν έ ν α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας