Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Σορίν Ματέι: Ένας δημοσιος κίνδυνος για την Αθήνα!


  Η υπόθεση Σορίν Ματέι αποτέλεσε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις ομηρίας που απασχόλησε την ελληνική κοινή κοινωνία στο τέλος της δεκαετίας του ’90.

  
 Ο Σορίν Ματέι, ρουμανικής καταγωγής, είχε απασχολήσει επανειλημμένα την ελληνική  αστυνομία, αφού είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρκετές ληστείες αλλά και για τις πολλαπλές δραπετεύσεις του από τις φυλακές.  
 Μετά την τελευταία του απόδραση, έγιναν δύο αποτυχημένες ενέδρες εναντίον του, η ευκαιρία δόθηκε το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου 1998, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε μία φίλη του, η οποία κατοικούσε στο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης 4. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλουν στον χώρο, αλλά με τη ρίψη χειροβομβίδας λάμψης κρότου και παρά τα χτυπήματα που δέχθηκε, ο Ματέι κατάφερε να διαφύγει από τον φωταγωγό και να μπει στο διαμέρισμα του α’ ορόφου. 
  Εκείνη την ώρα στο διαμέρισμα βρισκόταν η Σουλτάνα Γκινάκη, 58 ετών, τα δυο της παιδιά, Ευάγγελος και Αμαλία Γκινάκη, 24 και 25 ετών αντίστοιχα, καθώς και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος Μακρινός, 34 χρονών.
  Η Σουλτάνα Γκινάκη φροντίζει τα τραύματα του κι εκείνος δένει με τα κορδόνια των παπουτσιών του στο ένα χέρι του την Αμαλία και στο άλλο της χέρι τον αρραβωνιαστικό της. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δίνει εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας Αθανάσιο Βασιλόπουλο μεταβίβασης στον χώρο των γεγονότων.
  Ο Ματέι τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» όπου συνομιλεί για ώρες (περίπου αγγίζει τις τέσσερις ώρες) με τον διευθυντή ειδήσεων Σ. Μαλέλη, αλλά και ζωντανά με τον Ευαγγελάτο. Μέσω της συνομιλίας γνωστοποιεί τις προθέσεις του και ζητά 500.000 δολάρια, ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται υπό την επήρεια ηρωίνης. Την διαπραγμάτευση αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Παπαφίλης, διοικητής της Ασφάλεια Αττικής. Ο Ματέι ζητά αμφεταμίνες ώστε να μείνει ξύπνιος, αντί αυτών όμως του στέλνονται υπνωτικά, τα οποία και αναγνωρίζει.
  Κατόπιν τηλεφωνικών και μόνο συζητήσεων με τον δημοσιογράφο Ευαγγελάτο, ελευθερώνει τον Ευάγγελο Γκινάκη.
  Ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος καταφθάνει λίγο αργότερα στην οδό Νιόβης με σκοπό να αναλάβει ο ίδιος προσωπικώς την υπόθεση. Αποφασίζει στην αρχή να ανακρίνει την φίλη του Ματέι, Πηνελόπη Αθανασοπούλου, και βασίζετε στα λόγια της πως η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη, παρά το ότι ήταν υπό την επήρεια των ναρκωτικών και παρά τις αντιδράσεις της.
  Ο Ματέι αποφασίζει ως αντάλλαγμα για τα φάρμακα που του δόθηκαν να αφήσει ελεύθερη την Σουλτάνα Γκινάκη, καθώς εκείνη όμως βγαίνει από το διαμέρισμα, οι αστυνομικοί εισβάλουν και προλαβαίνουν να απελευθερώσουν τον Απόστολο Μακρινό. Ο Ματέι προλαβαίνει και πιάνει την Αμαλία και στη συνέχεια την σπρώχνει στους αστυνομικούς, ενώ πρώτα είχε τοποθετήσει την χειροβομβίδα στο σορτς της, με αποτέλεσμα να εκραγεί. Εν τω μεταξύ, η τηλεοπτική σύνδεση με τον σταθμό «Σκάι» δεν είχε σταματήσει.
  Από την έκρηξη τραυματίστηκαν αρκετά μέλη της αστυνομίας, ενώ η Αμαλία Γκινάκη σε άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου και  απεβίωσε 17 μέρες
αργότερα από το συμβάν, στις 9 Οκτωβρίου.
  Ενώ ο Ματέι, δίχως να βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τα επεισόδια, πεθαίνει στις 26 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Λόγω των αντιδράσεων, η αιτία του θανάτου του εξετάζεται εξονυχιστικά. Τελικά, διαπιστώνεται ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικού υγρού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή και αυτό επειδή βρισκόταν αλυσοδεμένος στο κρεβάτι.
  Αμέσως μετά την επιχείρηση, ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος παραιτήθηκε από την αρχηγία της Αστυνομίας και αμέσως ξεκίνησε πειθαρχική και δικαστική έρευνα για την υπόθεση. Ο Βασιλόπουλος ανέλαβε όλη την ευθύνη για όσα έγιναν κάνοντας λόγο για λάθος του ίδιου και λανθασμένης ενημέρωσης των υφισταμένων. Τελικά, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με την αιτιολογία της ακούσιας ανθρωποκτονίας λόγω αμέλειας.
  Μετά των κατηγοριών που δέχτηκε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή, όμως στις 22 Απριλίου 2005 το πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών αθώωσε κατά πλειοψηφία τον Βασιλόπουλο.
  Η οικογένεια Γκινάκη προσέφυγε με αγωγή κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση 700 εκατομμυρίων δραχμών. Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκε να πληρώσει 300 χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, δέχτηκε σφοδρή κρητική για την μετάδοση της ομηρίας και του επιβλήθηκε πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δραχμών.

                                           
 





Ν έ ν α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας