Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι …

Γράφει ο μαθητής της Γ' Λυκείου, Κετίκογλου Γιάννης

Είναι αλήθεια ότι στους αιώνες που πέρασαν, τα ανθρώπινα δικαιώματα κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες. Ποταμοί αίματος και μελάνης χύθηκαν για να τα απολαμβάνει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος. Δυστυχώς στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν ακόμα φαινόμενα καταπάτησης τους γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Πράγματι καταγράφονται αρκετά δείγματα παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως είναι ο ρατσισμός είτε είναι φυλετικός είτε κοινωνικός. Ακόμη η βία είναι ένα θλιβερό παράδειγμα καθώς ενσαρκώνεται τόσο ως σωματική όσο ως ψυχολογική. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το trafficking δηλαδή το εμπόριο λευκής σάρκας. Ας μην παραλειφθούν τα φαινόμενα όπως η ανεργία, η πείνα, η απουσία ισονομίας, ίσων ευκαιριών που πλήττουν όχι μόνο τον υποανάπτυκτο αλλά και τον αναπτυγμένο κόσμο.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα ας μην αποστρέφουμε το βλέμμα εθελοτυφλώντας. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κάτι;

Πρώτα απ’ όλα είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τη διασφάλιση της προσωπικής αξιοπρέπειας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ενεργητική παρέμβαση του ατόμου σε περιπτώσεις παραβίασης τους στην καθημερινή ζωή είναι ένας από τους πολλούς τρόπους αντιμετώπισης. Η εναπόθεση της ευθύνης στην πολιτεία είναι αυτή που διαιωνίζει την καταστρατήγηση τους. Επιπλέον η συμμετοχή του ατόμου σε συλλογικές δραστηριότητες όπως διάφορα κινήματα ή οργανώσεις θα συμβάλει στον έλεγχο αυθαιρεσιών οποιαδήποτε εξουσίας και την προστασία δικαιωμάτων όπως η ειρήνη αλλά και ο πυρηνικός αφοπλισμός, η διατήρηση φυσικού περιβάλλοντος και η κατοχύρωση πολιτικών δικαιωμάτων. Επίσης θα συνδράμει αρκετά ο συλλογικός αγώνας για την επικράτηση υψηλών αξιών όπως είναι αυτή της ελευθερίας της ισότητας και της δικαιοσύνης.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παιδεία καθώς η πνευματική καλλιέργεια αποτελεί θεμέλιο λίθο διαμόρφωσης ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με ανθρωπιστικές αξίες. Από την άλλη κρίνεται σημαντικό να δραστηριοποιηθούν οι Διεθνείς Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ ή η Διεθνής Αμνηστία.

Επιπρόσθετα θεωρείται αξιόλογη και η συνεισφορά των πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι οφείλουν να επισημαίνουν τα δείγματα παραβίασης τους και να ευαισθητοποιούν τους πολίτες με το έργο τους και το παράδειγμά τους. Η πολιτεία από την άλλη πλευρά είναι σκόπιμο να συντελέσει συνταγματική κατοχύρωση δικαιωμάτων και στον εκδημοκρατισμό πολιτικής ζωής θέτονται ως στόχο τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό των θεσμών για την επικράτηση του πνεύματος ισοπολιτείας καθώς και να δείξει την μέριμνα ασθενέστερων ομάδων όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος το τρίπτυχο ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – ενεργοποίηση από την πλευρά του ατόμου αλλά και την συμβολή των Διεθνών Οργανισμών θα συμβάλει στην περιφρούρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς δεν θεωρούνται δεδομένα και χρειάζονται διαρκείς ενημερώσεις και αγώνας.

Ας γίνουμε ο καθένας η αλλαγή που περιμένουμε …


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας