Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ομιλία στα Γιαννιτσά με θέμα «Επαναστατικότητα και εφηβεία»



Το απόγευμα της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου με αφορμή την Ημέρα Εορτασμού του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία του 4ου Κύκλου Ανοιχτών Διαλέξεων για τα Γιαννιτσά, που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα».



Εισηγητής ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Πέλλας και Εκπαιδευτικός Θανάσης Μπαζούκης. Το θέμα αφορούσε την «Επαναστατικότητα και Εφηβεία».

Πολλοί ήταν οι γονείς που παραβρέθηκαν στην Αίθουσα Πληροφόρησης Νέων στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών προκειμένου να ενημερωθούν και να λάβουν γνώση αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού.





Όπως ανέφερε ο κ. Μπαζούκης τα όρια της έναρξης της εφηβείας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω των ηλεκτρονικών μέσων και μια λέξη που χαρακτηρίζει τα χρόνια της εφηβείας είναι η «επανάσταση». Οι ιστορίες που ακούμε είναι πολλές και η ανησυχία που δημιουργείται στον γονέα μεγάλη. Ως γονείς πολλές φορές πρέπει να επανεξετάσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τα παιδιά μας. Η εφηβεία είναι μια ηλικία όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλούς πειρασμούς και πιθανόν να βρίσκονται σε φιλίες που δεν ενθαρρύνουν σωστή συμπεριφορά. Οι έφηβοι θέλουν να είναι ανεξάρτητοι, να είναι ελεύθεροι να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να έχουν τον έλεγχο, να είναι αποδεκτοί από τους άλλους και να παίρνουν τις αποφάσεις για τους εαυτούς τους. Όλα τα παραπάνω ενδυναμώνουν πολλές φορές αρνητικά τον εγωισμό και τον εγωκεντρισμό τους. Ταυτόχρονα, όμως, αυτές οι τάσεις επαναστατικότητας και υποταγής γίνονται γόνιμο έδαφος για να συζητηθούν βασικές βιβλικές αλήθειες που έχουν να κάνουν με την εξουσία, τις συνέπειες, τη χάρη και τον νόμο, τη μετάνοια και την συγχώρεση. Μέσα σε όλα αυτά, είναι σημαντικό να δει και κάθε γονέας ξεχωριστά τον εαυτό του και τα είδωλα που κυριεύουν τη δική του καρδιά. Ο θυμός και ο νομικισμός που βγαίνει στην επιφάνεια, μας εμποδίζουν να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας και να τους δείξουμε ποιο είναι το σωστό να τρόπο που θα τους προσεγγίσει και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντίθετα από αυτά που επιδιώκονται.


Τα πρώτα χρόνια της εφηβείας έχουν χαρακτηρισθεί ως περίοδος «Φυσιολογικής τρέλας». Η φυσική επαναστατικότητα των εφήβων προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από την ανάγκη τους να διαφέρουν από τους γονείς τους και να προσδιορίσουν τη δική τους ταυτότητα. Για πολλούς γονείς η αγένεια κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των παραπόνων των γονέων για τους εφήβους. Ίσως είναι πιο χρήσιμο οι γονείς ν’ ανακαλύψουν τι την προκαλεί αντί να αντιδρούν με φράσεις όπως “μη μου μιλάς εμένα έτσι” ή η πιο συνηθισμένη “μη μου βγάζεις γλώσσα εμένα’.

Συνήθως οι αιτίες που προκαλούν την αγένεια είναι οι ακόλουθες: απερισκεψία, συστολή ή αυτοσυνειδησία, ένταση ή δυστυχία, απογοήτευση, θυμός και τρόπος συμπεριφοράς του γονιού.


Η εφηβεία των παιδιών μας είναι και πρέπει να θεωρηθεί μια ευκαιρία αυτοπροσδιορισμού του εαυτού μας και των σχέσεων μας. Και αν αυτός ο αναπροσδιορισμός μας τρομάζει, τότε είναι πιθανό ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν τοποθετήθηκε απέναντί μας με το σεβασμό και την υπομονή που αξίζουμε και αξίζει κάθε έφηβος.




                                                                                                                                                 Χ.Π.


 logospellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας